Algemeen

Praktijk InBalans

Massage, niet alleen een ‘luxeproduct’

Hippocrates is de grondlegger van de Westerse geneeskunde uit de Griekse oudheid. Deze arts vertelde al dat een dagelijks aromatisch bad en een massage je gezondheid alleen maar ten goede zal komen.

Nu heeft bijna niemand tegenwoordig de tijd om dagelijks naar een masseur te gaan of een uitgebreid bad of sauna, maar hieronder staan een aantal redenen waarom een massage toch belangrijk voor een ieder is. Massage is namelijk meer dan alleen een plezierige  en ontspannende ervaring. Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat massage een heilzame werking heeft op de spieren, huid en bloedsomloop .

Wat doet massage voor u en uw lichaam?

* Massage stimuleert de doorbloeding, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en voedingsstoffen en zuurstof beter door het lichaam aangevoerd worden.

* Massage verbetert de stofwisseling, waardoor het overtollig vocht beter wordt afgevoerd en afvalstoffen via de lymfe- en bloedvaten worden gestimuleerd.

* Massage verlaagt de bloeddruk.

* Massage bevordert de slaap

* Massage werkt pijnverlagend door toename van serotonine

* Massage geeft meer energie, verbetert beweging door vermindering van spierspanning en verkramping van spieren

* Massage verminderd depressieve gevoelens en stemmingswisselingen, door aanmaak van cortisol (stresshormoon) en productie van oxytocine en serotonine (gelukshormonen)

* Massage geeft een bewustwording van je lichaam en de energie die gaat stromen, hierdoor kom je ‘beter in je vel’ te zitten en leer je je grenzen beter in te schatten

* Omdat de conditie van je huid beter functioneert ga je er ook zichtbaar beter uitzien!!

 

Ouderen en Eenzaamheid:

Veel ouderen hebben last van eenzaamheid. Uit onderzoek van de Nederlandse RIVM bleek dat mensen tussen de 75-80 jaar zich ca. 50% eenzaam voelen, 85-plussers zelfs al 60%.
Eenzaamheid kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, stress en depressie.
Aanraking is op die leeftijd vaak niet vanzelfsprekend terwijl deze wel heel belangrijk is voor een goede gezondheid.

Effect van massage bij eenzaamheid:

Massage werkt kalmerend, geeft een gevoel van geborgenheid.
Massage helpt de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen. Dit gebeurd o.i.v. het vrijkomen van de hormonen oxytocine en serotonine (ook wel gelukshormonen). Daardoor daalt het cortisolniveau. Cortisol is ook wel het stresshormoon.
Massage verminderd daarom depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.

Massage tegen ouderdomsklachten:

Massage kan ook veel lichamelijke kwalen verzachten. Het stimuleert de werking van de gewrichten, verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren en vermindert artritis. Door vermindering van lichamelijke en geestelijke spanningen, slaapt men beter. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich.

Massage en dementie:.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar massage bij Alzheimerpatiënten. Veel onderzoeken laten zien dat door massages de Alzheimerpatiënten beter ontspannen en beter communiceren.

Massage en verlichten van psychische klachten:

Onderzoeken hebben uitgewezen dat massage het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam helpt om zich te herstellen en tot rust te komen; stress, spanningen, stemmingswisselingen en angsten verminderen.
Allemaal symptomen die kunnen voorkomen bij een depressie. Door massage neemt de aanmaak van de hormonen cortisol en noradrenaline af waardoor men zich rustiger en evenwichtiger voelt. Tegelijkertijd neemt de endorfine toe (= een lichaamseigen pijnstiller) die voor een geluksgevoel zorgt. Door de aanmaak van serotonine wordt de stemming positief beïnvloed, het zelfvertrouwen, slaappatroon en verwerking van pijnprikkels. De aanmaak van oxytocine geeft een gevoel van geborgenheid en rust (het knuffelhormoon).

 

Neemt u eens een kijkje op deze website welke massages er  mogelijk zijn bij Praktijk Inbalans

Reacties zijn gesloten.