Massage bij ouderen

Ouderen en Eenzaamheid:

Veel ouderen hebben last van eenzaamheid. Uit onderzoek van de Nederlandse RIVM bleek dat mensen tussen de 75-80 jaar zich ca. 50% eenzaam voelen, 85-plussers zelfs al 60%.
Eenzaamheid kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, stress en depressie.
Aanraking is op die leeftijd vaak niet vanzelfsprekend terwijl deze wel heel belangrijk is voor een goede gezondheid.

Effect van massage bij eenzaamheid:

Massage werkt kalmerend, geeft een gevoel van geborgenheid.
Massage helpt de bloeddruk te verlagen en stress te verminderen. Dit gebeurd o.i.v. het vrijkomen van de hormonen oxytocine en serotonine (ook wel gelukshormonen). Daardoor daalt het cortisolniveau. Cortisol is ook wel het stresshormoon.
Massage verminderd daarom depressieve gevoelens en stemmingswisselingen.

Massage tegen ouderdomsklachten:

Massage kan ook veel lichamelijke kwalen verzachten. Het stimuleert de werking van de gewrichten, verbetert de flexibiliteit en mobiliteit van de spieren en vermindert artritis. Door vermindering van lichamelijke en geestelijke spanningen, slaapt men beter. Tijdens de slaap herstelt het lichaam zich.

Massage en dementie:.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar massage bij Alzheimerpatiënten. Veel onderzoeken laten zien dat door massages de Alzheimerpatiënten beter ontspannen en beter communiceren.

Massage en verlichten van psychische klachten:

Onderzoeken hebben uitgewezen dat massage het parasympatische gedeelte van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam helpt om zich te herstellen en tot rust te komen; stress, spanningen, stemmingswisselingen en angsten verminderen.
Allemaal symptomen die kunnen voorkomen bij een depressie. Door massage neemt de aanmaak van de hormonen cortisol en noradrenaline af waardoor men zich rustiger en evenwichtiger voelt. Tegelijkertijd neemt de endorfine toe (= een lichaamseigen pijnstiller) die voor een geluksgevoel zorgt. Door de aanmaak van serotonine wordt de stemming positief beïnvloed, het zelfvertrouwen, slaappatroon en verwerking van pijnprikkels. De aanmaak van oxytocine geeft een gevoel van geborgenheid en rust (het knuffelhormoon).

Massage in de laatste levensfase:

Deze vorm van massage is helaas niet altijd bij ouderen. Bijna iedereen heeft tot en met de laatste levensfase behoefte aan lichamelijk contact mits deze op en respectvolle en zachte manier wordt gegeven. In de laatste levensfase kan deze manier van aanraken extra fijn zijn om even afstand te kunnen nemen van de lichamelijke en geestelijke pijn en ongemakken. U kunt hierbij denken aan een hoofd/schouder/nek/gezicht of handmassage.

Reacties zijn gesloten.