Triggerpointtherapie

Praktijk InBalans

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints, in de volksmond ook wel ‘spierknopen’ genoemd, zijn kleine samentrekkingen in spieren. Het voelt aan als een rijstekorrel of erwt.

Een triggerpoint verzwakt de spier, houdt hem gespannen en zorgt ervoor dat de aanhechtingen van de spier ook onder spanning blijft staan. Doordat het omliggende gebied een beperking van doorstroming geeft, ligt de celstofwisseling plat door de ophoping van afvalstoffen en een gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen. Dit kunnen symptomen veroozaken in de nabijgelegen gewrichten. Een triggerpoint kan maanden- soms jarenlang in stand gehouden worden op deze manier totdat hij doorbroken wordt.   Overbelasting (of juist onderbelasting door gips/spalk of veel zitten), stress, val/trauma, verkeerde voeding, ziekte of vermindede weerstand kunnen allemaal factoren zijn die triggerpoints veroorzaken of in stand houden.

Welke klachten kunnen triggerpoints veroorzaken?

* Allerlei pijnen aan o.a. hoofd, nek, kaak, rug, gewrichten en alle andere ledematen van het lichaam

* Duizeligheid

* Tennisarm

* Krachtsverlies, tintelingen, stijfheid

* Tranende ogen, trekkend ooglid

* Vastzittende spieren

* Kramp

* Niet aantoonbare oorzaak chronische pijn.

* Chronische vermoeidheid en depressiviteit door langdurige beperking en klachten

* En nog veel meer

 

Het consult:

Indien u last heeft van een van de bovenstaande klachten, zou u heel vermoedelijk last kunnen hebben van triggerpoints.  Tijdens het eerste consult zullen we na het anamnesegesprek  en een korte uitleg een onderzoek doen waarbij ik de triggerpoints zal opsporen en beoordelen waar de primaire boosdoeners zitten. Dit gaat met uw hulp. Een tiggerpoint heeft de neiging om bij druk een uitstralende pijn te geven. Dit kan gebonden worden aan een cijfer van 1-10. Ik zal u vragen hiervoor een cijfer te geven.

De triggerpoints die gevonden worden zullen direct een behandeling krijgen. Uiteraard wordt alles u uitgelegd tijdens het consult. Na de behandeling krijgt u uitleg hoe u thuis de zelfbehandeling kunt voortzetten. Doordat u dit thuis ook dagelijks doet, zal de behandeling veel effectiever zijn en komen we eerder tot het gewenste resultaat! Mogelijk krijgt u nog een aantal tips mee die de genezing kunnen bevorderen.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.